Jogszabályi háttér

A vonatkozó EU rendelet megalkotói a környezetünk jövőjét és biztonságát tartották szem előtt akkor, amikor az igen súlyos következményekkel járó kötelezettségeket előírták. Az Európai Parlament és a Tanács minden tagországra kötelező 2002/91/EK direktívát léptetett hatályba melynek célja a fenntartható fejlődés biztosítása:

  • Az új épületek energiafogyasztását az ésszerűség határain belül korlátozni kell.
  • Az energiafogyasztást primer energiában kell kifejezni, értékének meghatározása során az épület rendeltetésszerű használatához szükséges valamennyi rendszert (fűtés, hűtés, szellőzés, világítás, melegvízellátás) figyelembe kell venni.
  • Valamennyi új épületet használatbavételekor, valamennyi meglévő épület tulajdonjogának megváltozásakor energetikai minőségtanúsítvánnyal kell ellátni (ET), melynek érvényességi időtartama 10 év.

Hazai szabályozás:

Már 2006-ban hatályba lépett a 7/2006 TNM rendelet, amely az új épületek energetikai követelményeit írja elő. Azóta az épületek e követelmények alapján épülnek.

A rendelet többszintű követelményrendszer teljesítését irja elő:

Első feltétel: az egyes határoló és nyilászáró szerkezetek a rétegtervi hőátbocsátási tényezője U (W/m2,K) nem lehet nagyobb a rendelet által a szerkezetre előírt értéknél

Második feltétel: az épület fajlagos hőveszteségtényezője q (W/m3,K) nem lehet nagyobb,mint a rendelet által az épület geometriájától függő előírt függvényértéknél

Harmadik feltétel: az összesített energetikai jellemző értéke Ep (kWh/m2,a) nem lehet nagyobb, mint a rendelet által az épület rendeltetésétől függő előírt függvényértéknél

A 2002/91/EK Európai Uniós direktíva alapján kibocsátott 176/2008 Kormány rendelet szerint bevezetésre került tanúsítási rendszer célja, hogy az ET (energetikai tanúsítvány) informatív szerepe révén javítsa az épületállomány energiahatékonyságát, segítse a tulajdonosokat ingatlanjuk energetikai korszerűsítésében, ezáltal hozzájáruljon a háztartások energiaköltségeinek csökkentéséhez. További célja, hogy érdeklődést keltsen a jobb energetikai paraméterekkel rendelkező lakások iránt, növelje a lakosság érdeklődését az energiahatékonysági szolgáltatások, termékek, illetve a megújuló energiák felhasználása iránt, ezáltal élénkítse a piacot. A középületek esetében a tanúsítás nemcsak az üzemeltető számára nyújt hasznos ismereteket, szerepet kap az intézmények használóinak energiatudatos gondolkodásának formálásában. Ha vásárolunk egy műszaki terméket, mondjuk egy mosógépet biztos rendelkezik egy energiatakarékosságára vonatkozó minősítéssel. Miért pont az épületeink maradnának ki ebből a sorból? Az épületek élettartalma lényegesen hosszabb kb. 100 év, és ez ez idő alatt tetemes mennyiségű energiát fogyasztanak összevetve bármely műszaki eszközzel. Az épületek energia fogyasztása az ország fogyasztásának 40%-át teszi ki.

Jogszabályok:

176/2008 (VI.30.) Korm.rend

7/2007 (V.24.) TNM rendelet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.