Okosház megoldások

Épület automatizálás okos ház megoldások

Az alábbiakban néhány mindenki számára elérhető, praktikus épület automatizálási lehetőséget szeretnénk bemutatni, javasolni.

Épületautomatizálással lakóhelyünket varázsolhatjuk kényelmesebbé, otthonosabbá, életünket tehetjük egyszerűbbé, élvezetesebbé. Az energia felhasználás csökkentése kapcsán a pénztárcánknak is kedvező eredményeket érhetünk el. Különböző veszélyek kockázatait csökkenthetjük.

A szabályozástechnikai megoldásokkal a napjainkban egyre összetettebb épületgépészeti, világítástechnikai és egyéb rendszereket egyszerűen átláthatjuk, kezelhetjük, akár távolról is folyamatos kapcsolatban lehetünk, szükség esetén ellenőrizni tudjuk, vagy be tudjunk avatkozni. Hiba esetén jelzést kaphatunk telefonunkra.

Az épület automatizálással elérhetjük, hogy a kiépített rendszerenk  egymással összhangban, energia takarékosan, életritmusunkhoz igazodva működjenek továbbá plusz biztonságot is nyújtsanak.

Eddig a családi házakban az épület automatizálás lehetősége drágán és komplikáltan volt csak elérhető. Az elmúlt néhány évben a berendezések ára jelentősen csökkent, ugyanakkor a kezelhetőség sokkalta egyszerűbb lett. Bárki, különösebb szakmai felkészültség nélkül bátran belevághat egy ilyen rendszer telepítésébe.

Kedvcsinálónak néhány funkció, mely alapján a ma épülő házak többségében már alkalmaznak központi szabályozást, folyamat irányítást, épület felügyeletet.

Fűtésszabályozás. Rendszerint a kazánok tartalmaznak fűtésszabályozást, de azok, csak az alap sablonos esetekre adnak halovány megoldást. Életritmusunkhoz való igazítása maximum egy szobatermosztáttal volt szervezhető. A helyiségek külön kezelése, a kazán, a szivattyú igény szerinti indítása, a szükséges kazánhőmérséklet beállítására biztos nem volt lehetőség. Kicsit is összetettebb gépészet esetén a helyzet teljesen kaotikussá vált. A hatékonyság így csak elméletben volt jó.  A PLC alapú eszközökkel az egyes fűtési módok egyszerűen összehangolhatók, ellenőrizhetők, kezelhetők. Hiba esetén értesítést állíthatunk be. Fűtésszabályozás megoldható közvetlenül a kazánhőmérséklet külső hőmérséklet szerinti szabályozásával belső hőmérséklet korrekcióval. A lángmoduláció mellett több fűtési kör esetén motors keverőszelepet tudunk alkalmazni. Minden funkcióhoz időprogramot illetve egyéb feltételeket rendelhetünk. Beállíthatunk szabadság, vagy parti programot, ill tetszöleges igényhez lehet igazodni.

Keringtető szivattyú működtetését is automatizálhatjuk. Szükség esetén el fog indulni és mindíg a szükséges fordulatszámon, teljesítményen fog üzemelni.

Hőtároló kezelése. Ahol van fa vagy vegyestüzelés, vagy napenergiával való rásegítés, indirekt használati melegvíz előállítás, ott a hőtároló egyből megjelenik. Ehhez gyári szabályozást vásárolni lehetetlen. Minden megoldás egyedi.

Padlófütés, falfűtés, hőszivattyús fűtés, fatüzelés, radiátoros fütés összehangolása.

Használati melegvíz előállítás napi ciklus szerint beállítható. Mód van arra, hogy a napkollektor számára a szabályozás hagyjon termelési lehetőséget. Csak akkor segítsen be a gázkazán, ha a napkollektor nem tudta megfelelően felfűteni a tartályt. Ha tudjuk, hogy sütni fog a nap, akkor csak a pillanatnyi igényekhez fog termelni a gáz kazán melegvízott és hagy helyet a tároló tetelyében is a napenergia betárolására. Ezt könnyen még tudjuk tenni, mert akár az időjárás jelentést is tudja figyelni a készülék.

Használati melegvíz cirkulációs szivattyú folyamatos használata igen kényelmes, de akár kétszeres gázfogyasztás lehet az eredmény. Időkapcsolóval sokat tudunk faragni a veszteségből, de ha csatlakozunk a riasztó berendezéséhez, vagy független mozgásérzékelőt szeretünk fel, vagy akár a villany kapcsolóból, vagy a  vízmérő jeléből érzékelhetjük a jelenlétét, akkor szinte semmi energia nem megy pocsékba.

Redőnymozgatás. Én n is úri huncutságnak tartottam a motoros redőnymozgatást. Milyen hasznos lehet pedig, ha a készülék sorra kertészeti nyáron azokat a redőnyöket ahová a nap éppen besüt. Csökkenni fog a klímagép fogyasztása, vagy egyáltalán nlesz rá szükség. A készülék ismeri a nap járását, érzékeli a helyiség hőmérsékletét, vagy figyelheti az időjárás jelentést így rábízhatjuk a feladatot. Télen pont fordított az eset. Örülünk ha besüt a nap. A szabályozás önállóan megfejti a helyzetet. Sőt télen éjszaka, ha leeredztjük a redőnyöketahová, jelentős energiát benntarthatunk.

Szellőző gép működtetése. Egyre több lakás épül hövisszanyerő hőcserélővel ellátott szellőző géppel. Friss levegőre szükség van a jó komfort miatt, a penészesedés elkerülése miatt, de ne feledkezzünk meg az építőanyagokból kipárolgó káros anyagokról és a radoaktív radon koncentrációja is tízszeresére emelkedhet szellőztetés nélkül, ami egészségügyi kockázatot jelent.

-itthon vagyok funkció (mi működjön másképp, ha otthon vagyunk? pl. fűtés, használati melegvíz cirkuláció, kertvilágítás, tószivattyú, csobogó, szellőzés…)

-alvó üzemmód (mi működjön másképp, ha alszunk? Fűtés, szellőzés, lakás egyes részei külön életet élhetnek…)

-szabadság funkció

-jelenlétszimuláció

-parti üzemmód

-fagyveszély kezelés

-NFC… Pl. letesszük a telefonunkat az éjjeli szekrényünkre, így is aktiválhatjuk mondjuk az éjszakai üzemmódot.

-ébresztés, reggel kíméletes világítás gyújtás, zene, rádió indítása, reggel használatos helyiségek felmelegítése

-videocsengő. Láthatjuk a mobiltelefonunkon, hogy ki csönget, sőt akkor is láthatjuk, ha nem vagyunk otthon. Vissza is szólhatunk, beszélhetünk a postással.

-órzésvédelemi funkciók tárháza. (jelenleg azonban a biztosítók még csak a kifejezett riasztókat fogadják el, de lehetséges velük kommunikálni. Pl. más üzemmódra kapcsol az aépület, ha beriasztjuk. pl. leáll a szellőzés a fűtés, a használati melegvíz cirkuláció stb.

-Csőtörésérzékelés, jelzés, beavatkozá…

-bekapcsolva maradt fogyasztók ellenőrzése…

-lakás áramfelvételének ellenőrzése

-napelem menedzselés

-elektromos autó töltése saját napelemről

-öntözés vezérlése

-kerti világítás, kerti tó szivattyú, fagymentesítés, haletetés….

-világítás kezelés (bármelyik villanykapcsolóról bármelyik világítás kapcsolása be-átállítható)

-világításképek kezelése. pl. vacsorához, TV nézéshez kitapasztalt legkellemesebb fénykombinációk bekapcsolása.

-távirányító és szabadon felparaméterezhető világításkapcsolók…

A fenti funkciókat PLC-kkel lehet megvalósítani, ami egy speciális célszámítógép. Sokféle létezik, közösen kiválasszuk a legszimpatikusabbat, azonban mindegyik hasonlóan működik és hasonló kényelmi funkciókkal varázsol el minket. Annyit érdemes tudni, hogy ezek a kis elektronikus szerkezetek különféle szabványos bemenettel (pl. hőmérséklet, nyomás, kapcsolók) és kimenettel (pl. relék, vagy analóg kimenetek) rendelkeznek, melyek segítségével információkat gyűjt a környezetéről majd beavatkozik az előre meghatározott funkciókon algoritmusokon keresztül. Általában mindegyik kezelhető számítógépről, mobiltelefonról és a helyszínről is. Eseménykor küldhet sms-t, e-mailt, de meg is csöngetheti a telefonunkat, ha nagy baj van. Ha nincs baj kérhetünk egy napi státuszt is. Az alapkészülék modulárisan bővíthető, így a kívánt funkciónak megfelelő hardver alakítható, de később bővíthető is.

…………. folyt köv, ha lesz idő