HOME Energetikai tanúsítás Automatizálás Kazánház távfelügyelet Kapcsolat

Épületautomatizálási ötletek

Épületgépészet

Helyiség hőmérséklet szabályozás

Akár minden helyiségben legyen az éppen szükséges hőmérséklet. A hőmérséklet beállítása lehet időprogram és használat alapján. A felfűtések megkezdési idejét a gép a tapasztalati adatokból számolja. A szabályozáshoz elektronikus radiátorszelepet, vagy bármely más gyártó szelepét használhatjuk. A méréshez minden villanykapcsolóban jelen lévő hő és páratartalom érzékelő szolgáltat információt.

Hővisszanyerő szellőzés

A szelőztetés a friss levegő biztosítása és a páratartalom kordában tartása miatt rendkívül fontos. A szabályozás működhet időprogram alapján szokásainkhoz igazítva, de figyelheti a házban lévők számát, vagy ha beépítünk CO2 érzékelőt, páratartamom mérést, akkor a tényleges értékekkel működteti a szellőzést. Természtesen figyelemmel kíséri a harmatpont közelségét. A jól szigetelt épületekben a szellőzés vált a legnagyobb energia fogyasztóvá, így a szükséges mértékű szellőzés kulcs kérdés. A radon sugárzás negatív hatásának csökkentésének szolgálatában is igen hasznos tud lenni egy szabályozott szellőztetés.

Napkollektor szabályozás

A napkollektor szabályozás lényege, hogy kihasználhassunk minden napos percet. Ha túl sok lenne a megtermelt energia és éppen nincs fogyasztás, akkor a kollektor üresjárati tűrőképessége függvényében kikapcsolja a hőtermelést, vagy fogyasztásról gondoskodik pl. cirkulációs szivattyú.

Használati melegvíz szabályozás

A melegvíz előállítás hőmérséklete napszaktól, vagy a jelenléttől is függővé tehető. A hőforrás lehet kazán, napkollektros, hőszivattyú megfelelő előnykapcsolással valósul meg a termelés. A círjkulációs szivattyút az épület használatát figyelve érdemes bekapcsoltatni, mert jelentős veszteséget generál.

Medence, szauna működtetés

Kút, vízellátás, esővíz gyűjtés

Kazán, hőszivattyú, fatüzelés, hőtároló

Mind a kazán, mind a hőszivattyú jó hatásfokú üzeme a szabályozástól függ. A szabályozás gondoskodik róla, hogy mindíg a szükségleteknek megfelelő, de a lehető legalacsonyabb hőmérsékleten üzemeljen a hőtermelő. A fatüzelésű kazán és hőtároló használata is számos ponton igényel szabályozást a biztonságos és szükségleteket kielégítő működés végett.

Üzemmódok használata

Számos üzemmódot állíthatunk be, mely speciális üzemmódot valósít meg. Más üzemmód szükséges ájszaka, vagy ha nem vagyunk otthon, esetleg nyaralunk. Manuálisan, vagy időprogrammal eddig is minden készülékkel beállítható volt minden üzemmód, de nehézkesen, így gyakran lustaságból elmaradt az ezzel való foglalatossáág. Ebben van most nagy előrelépés. Az éjszakai üzemmódot a készülék felismerheti abból pl. ha letettük a telefonunkat az éjjeli szekrényre, ha elmegyünk otthonról és berisszuk a házat szintén valószínű hogy se a fűtésnek se a szellőzésnek se a HMV-nek nem kell üzemelnie. Természetesen bármikor egyszerűen felülbírálhatjuk az automatizmusokat.


Világítás, árnyékolás

Világításképek

Ha új házat építünk, vagy csak felújítunk, akkor ma már biztos, hogy lesz benne jó néhány villany kapcsoló, vagy egy kupacban, vagy szanaszét. Én sokszor keresgélem, hogy melyik is kapcsolja? Ja nem, mégsem ez. Általában néhány beállítás a nyerő. Bizonyos fények szükségesek a vacsorához, más fények a munkához és más fények a tévézéshez, pihenéshez. Ezeket egy-egy világításképben rögzíthetjük. Egy gombnyomás és máris azok a fények, és olyan színben világítanak.

Villanykapcsolók áthelyezése

Minden építkezés után kiderül, hogy hát mégse ide kellett volna tenni a kapcsolót, vagy mégsem azt a lámpát kellett volna rákötni. Ilyen kérdések már nincsenek. Bármit bárhonnan.

Automatikus világítások

Vannak automatizálható világítások. pl. ha megérkezünk biztos egyből kézzel is bekapcsolunk néhány fényt, a gép is tudja hogy világos van-e és érzékeli azt is hogy megjöttünk, beléptünk stb. Ha beriasszuk a házat valószínű, hogy nem akartunk égve hagyni egy lámpát sem, leoldja az úgyfelejtetteket. A pincében se felejtsük egy hétig égve a lámpát. Ha éjszaka kibotorkálunk, akkor egy halvány fény nem árt ha bekapcsolódik, vagy reggel fokozatosan erősödjön a fürdőszobában, vagy az éjjeli szekrényen hogy jobban induljon a reggel. Az is jól jön, ha teli kézzel nem kell még a villanykapcsolót keresni, vagy éjszaka haloványabban gyullad meg a lépcsőházban a világítás.

Egy gombnyomással

Egy gombnyomással éjszakai üzemmódba kerülhet a ház, mely a világítás és a redőnyök megfelelő állását is jelenti. Persze nem feltétlen kell gombnyomás, elég lehet, ha leteszem a telefonomat az éjjeli szekrényre.

Zsaluzia automatikus mozgatása

Ez aztán igazán úri huncutságnak tűnik első nézésre. Ha jól meggondoljuk azonban hiába van redőnyünk, biztos hogy csak azokat használjuk, amelyikeket nagyon muszály. Pedig télen éjszaka nagyon sok energiát megfoghatunk vele. Nyáron pedig elkerülhetjük, hogy a ház túlságosan felmelegedjen. Lényegesen kevesebb klímára van szükség, ha használjuk az árnyékolókat. Persze nem kell mindíg mindet leengedni. A készülék tudja, hogy épp honnan süt a nap és csak azokat engedi le, ahonnan betüz a nap.

TV nézéshez

A világításképhez hozzá tartozhat, hogy bizonyos ablakok kerüljenek sötétítésre. Nem kell hunyorognunk.

Energia megtakarítás

Mindenütt csak a szükséges helyiséghőmérséklet.

Felhasználás kiértékelése

Árnyékolók mozgatása

Energia gazdálkodás

Használati melegvíz cirkuláltatás

Szivattyú szabályozás

Szellőzés a szükséges mértékben. Hővisszanyeréssel.

Csak a szükséges világítás

Gépészeti folyamatok optimalizálása

Stand-by killer

Otthon - kényelem

Mindenütt a szükséges helyiséghőmérséklet.

Minden pillanathoz a megfelelő fény

Felejtsd el a tucat távirányítót

Zene mindenütt

Az automatizálás időt spórol nekünk. Delegált házifeladatok.

A házi kis robotunk meglocsolja a kertet, levágja a füvet, kiprorszivózza a lakást.

Kikapcsol a kútszivattyú, mielőtt kifogy a kútból a víz. Sok bosszúságtól ment meg.

Milyen jó lenne látni, hogy ki áll, vagy állt a kapuban még akkor is ha nem vagyunk otthon. Akár kinyithatjuk a kertkaput a postásnak, vagy beszélhetünk hozzá. Tegye csak be a csomagot...

Automatikus garázs, vagy kertkapu nyitás

Üdvözlő fények

Biztonság

Pánik gomb

Egy szemünk mindíg rajta... Csőtörés figyelés, füstjelző, tüzjelző

Jelenlét szimuláció

Mindent becsuktunk? Mindent kikapcsoltunk?

Belépés újjlenyomattal?

Őrzi a házat míg távol vagyunk.