HOME Energetikai tanúsítás Automatizálás Kazánház távfelügyelet Kapcsolat

Miért jó az épületautomatizálás?

Épületautomatizálással kényelmesebbé, otthonosabbá, élvezetesebbé varázsolhatjuk lakóhelyünket és sok időt, villamos és hőenergiát takaríthatunk meg. A berendezéseink működtetésével kapcsolatos feladatainkat egyszerűsíthetjük, kellemesebbé téve életünket. A szabályozástechnikai megoldásokkal a napjainkban egyre összetettebb épületgépészeti, biztonságtechnikai, világítástechnikai és egyéb berendezéseinket egy rendszerré kapcsolhatjuk össze, egy kezelő felületen, összefüggéseiben láthatjuk, egyszerűbben kezelhetjük, akár távolról is. Az egyszerűbb alkalmazkodóbb, automatikus működtetés nagyobb kedvet ad, hogy a lényegre tudjunk koncentrálni, mentesítve magunkat fárasztó manuális tevékenységektól, mint az egyes rendszerekkel való külön külön bíbelődés. Hiba esetén jelzést kaphatunk telefonunkra. Az épület automatizálással elérhetjük, hogy a kiépített rendszerenk egymással összhangban, energia takarékosan, életritmusunkhoz igazodva, biztonságosan működjenek. Ha módosításra van szükségünk, akkor azt könnyen meg tudjuk tenni.Már családi házakba, lakásokba is

Eddig csak a nagyobb épületek, irodák, kiállítótermek, éttermek, üzemek kiváltsága volt az épületautomatizálás. A családi házak folyamatirányítása fajlagosan drágán volt csak elérhető. Az elmúlt években a szabályozástechnikai berendezések technológiája rohamos léptekben fejlődött. Nőtt a lehetőségek tárháza, nőtt a sebesség, csökkent a méret, töredéke lett a fogyasztás, a kezelhetőség sokkalta egyszerűbb lett és legfőképpen az ára barátségossá vált.


Hogyan működik?

A szabályozó (nevezzük PLC-nek, vagy DDC-nek) információt gyűjt a rendszerről. Olyan információkat, amiket kiépítettünk. Mér hőmérsékletet, nyomást, fényerőt, figyel pl. egy gombot, egy mozgás érzékelőt, egy relét, vagy pl. hogy áram alatt van-e a berendezés. Saját fejéből tudja hogy éppen honnan süt a nap, mikor kel és mikor nyukszik, továbbá információkat vadászhat le az internetről is, pl, meteorológiai előrejelzés, szél, páratartalom, vagy munkanaptár. Figyeli a kezelő felületet, azaz gazdája utasításait, beállításait. Mindezek után gondolkodik és a szintén előre rögzített algoritmusok alapján működteti a berendezéseket. pl. kazánt, szelepet, ventillátort, vagy bekapcsol valamit, esetleg jelzést küld. Bármilyen feladatot el tudunk vele végeztetni, amit csak meg tudunk fogalmazni. A berendezések, érzékelők és beavatkozó szervek árlistájából nagyjából kiderül, hogy mik állnak rendelkezésre és mikre is tudjuk használni. Pontosebban ez utóbbi ne tévesszen meg senkit, a lehetőségek ettől tágasabbak, myugodtan elereszthetjük a fantáziánkat. A berendezés feladata, hogy a nap 24 órájában tegye a dolgát minden beavatkozás nélkül. Ha mégis be kel avatkoznunk, akkor a kezelés mobiltelefonnal vagy személyi számítógépen lehetséges, de alkalmas lehet egy elhelyezett gomb, kapcsoló, NFC érzékelő, de elég lehet a telefonunk jelenlétének érzékelése.


Mennyibe kerül az automatizálás?

Minden ház, minden elképzelés más így pontos költséget csak az igények egyeztetését követően tudok mondani. Előzetes tájékoztatásként egy közkedvelt gyártó berendezéseinek árlistára mutató linkkel tudok segítségül nyújtani.Megéri?

Ha az építkezés kezdetén tudatosan úgy vásárol kazánt, napkollektort, szellőzőgépet, klímát, öntözőrendszert stb, hogy nem vásárol hozzájuk külön külön szabáylozásokat, akkor abban a pillanatban megtérült az ára. Világítás vonatkozásában a kábelezési költség a hagyományos fele a hálózatos kiépítés miatt. A biztonsággal kapcsolatos részek a szokásosak, de a rendszer együttműködése egy magasabb szintű eredményt jelent, mely nem összehasonlítható a hagyomágyos rendszerekkel. Jelentős hasznot hoz a berendezések együttműködéséből, az egyszerű kezelésből adódó energia hatékonyság. Talán a legérdekesebb aspektus viszont a kénylem, a megspórolt idő és az otthonunk színesítésének öröme.

Melyik rendszert használjuk?

A felhasználástól függően célszerű választani


Szolgáltatók, városüzemeltetők, intézmények, kazánházak, hőközpontok, gázmotorok, vízügyi létesítmények és egyéb ipari létesítmények nagy biztonságú automatizálásához ajánljuk a magyar Telekont cég termékeit.:

A TELEKONT rendszer jellemzől:


Családi házakhoz, üzletekhez, éttermekhez, irodákhoz, kisebb ipari létesítményekhez, kazánházakhoz, hőközpontokhoz, intézményekhez kiváló választás az osztrák LOXONE:

A LOXONE rendszer jellemzől:


Nagyszerű családi házas megoldásokat, különös képen varázslatos világítási és egyszerűbb automatizálási rendszereket lehet kialakítani a különféle Zigbee és Z-wave rádiós eszközökkel. Ilyenek például a Philips Hue, az Osram, Xiaomi, Samsung Smartthings, a Fibaro.

Milyen eszközökből építkezhetünk? Például ledes világítási eszközök, hőmérők, páratartalom érzékelők, okos konnektorok, relék és itt is a lényeg a központi egység, mellyel a működést szervezzük. Rengeteg okos eszközt gyártanak manapság az okoz villanykörtétől az okos mosógépig. Az adott gyártó eszközeinek egy hálózatba kapcsolása, egy rendszerként való összehangolt működése könnyen megvalósítható. Akkor kerülünk nehéz helyzetbe, ha különféle gyártó eszközeit szeretnénk egyszerre használni. Szerencsére egyre több a különféle platformokat is kezelő eszközök száma, illetve az átjárást szolgáló közös technológia. Ilyenek például a Homey, a Vera, a Samsung Smartthings hub rengeteg gyártó eszközével kompatibilis.

Néhány példa

Kedvcsinálónak néhány lehetőség, melyet a fenti eszközökkel nagyszerűen megoldhatunk.

Részletesebben, konkrét példákkal.

Alkalmazási terület tipikusan családi házak, irodák, irodaházak, vendéglátó egységek, kisebb üzemek, kazánházak, hőközpontok, ipari létesítmények.


Save energy for tomorrow