HOME Energetikai tanúsítás Automatizálás Kazánház távfelügyelet Kapcsolat

Miért jó az épületautomatizálás?

Épületautomatizálással kényelmesebbé, otthonosabbá, élvezetesebbé varázsolhatjuk lakóhelyünket és sok időt, energiát takaríthatunk meg. A berendezéseink működtetésével kapcsolatos feladatainkat egyszerűsíthetjük, kellemesebbé téve életünket. A szabályozástechnikai megoldásokkal a napjainkban egyre összetettebb épületgépészeti, biztonságtechnikai, világítástechnikai és egyéb berendezéseinket egy rendszerré kapcsolhatjuk össze, egy kezelő felületen, összefüggéseiben láthatjuk, egyszerűbben kezelhetjük, akár távolról is. Az egyszerűbb alkalmazkodóbb, automatikus működtetés nagyobb kedvet ad, hogy a lényegre tudjunk koncentrálni, mentesítve magunkat fárasztó manuális tevékenységektól, mint az egyes rendszerekkel való külön külön bíbelődés. Hiba esetén jelzést kaphatunk telefonunkra. Az épület automatizálással elérhetjük, hogy a kiépített rendszerenk egymással összhangban, energia takarékosan, életritmusunkhoz igazodva, biztonságosan működjenek. Ha módosításra van szükségünk, akkor azt könnyen meg tudjuk tenni.


Már családi házakba, lakásokba is

Eddig csak a nagyobb épületek, irodák, kiállítótermek, éttermek, üzemek kiváltsága volt az épületautomatizálás. A családi házak folyamatirányítása fajlagosan drágán volt csak elérhető. Az elmúlt években a szabályozástechnikai berendezések technológiája rohamos léptekben fejlődött. Nőtt a lehetőségek tárháza, nőtt a sebesség, csökkent a méret, töredéke lett a fogyasztás, a kezelhetőség sokkalta egyszerűbb lett és legfőképpen az ára barátségossá vált.


Hogyan működik?

A szabályozó (nevezzük PLC-nek, vagy DDC-nek) információt gyűjt a rendszerről. Olyan információkat, amiket kiépítettünk. Mér hőmérsékletet, nyomást, fényerőt, figyel pl. egy gombot, egy mozgás érzékelőt, egy relét, vagy pl. hogy áram alatt van-e a berendezés. Saját fejéből tudja hogy éppen honnan süt a nap, mikor kel és mikor nyukszik, továbbá információkat vadászhat le az internetről is, pl, meteorológiai előrejelzés, szél, páratartalom, vagy munkanaptár. Figyeli a kezelő felületet, azaz gazdája utasításait, beállításait. Mindezek után gondolkodik és a szintén előre rögzített algoritmusok alapján működteti a berendezéseket. pl. kazánt, szelepet, ventillátort, vagy bekapcsol valamit, esetleg jelzést küld. Bármilyen feladatot el tudunk vele végeztetni, amit csak meg tudunk fogalmazni. A berendezések, érzékelők és beavatkozó szervek árlistájából nagyjából kiderül, hogy mik állnak rendelkezésre és mikre is tudjuk használni. Pontosebban ez utóbbi ne tévesszen meg senkit, a lehetőségek ettől tágasabbak, myugodtan elereszthetjük a fantáziánkat. A berendezés feladata, hogy a nap 24 órájában tegye a dolgát minden beavatkozás nélkül. Ha mégis be kel avatkoznunk, akkor a kezelés mobiltelefonnal vagy személyi számítógépen lehetséges, de alkalmas lehet egy elhelyezett gomb, kapcsoló, NFC érzékelő, de elég lehet a telefonunk jelenlétének érzékelése.


Mennyibe kerül az automatizálás?

Minden ház, minden elképzelés más így pontos költséget csak az igények egyeztetését követően tudok mondani. Mindenkit persze érthető módon az első kérdések között, vagy inkább előbb érdekli az ár, ezért előzetes tájékoztatásként egy berendezés kiválasztó segédletet és egy árlistára mutató linket tudok segítségül nyújtani.Megéri?

Ha az építkezés kezdetén tudatosan úgy vásárol kazánt, napkollektort, szellőzőgépet, klímát, öntözőrendszert stb, hogy nem vásárol hozzájuk külön külön szabáylozásokat, akkor abban a pillanatban megtérült az ára. A kábelezési költség a hagyományos fele a hálózatos kiépítés miatt. Ha erről lecsúsztunk, akkor marad a berendezések együttműködéséből, az egyszerű kezelésből adódó energia hatékonyság. Marad továbbá a biztonság, melyet nehéz számszerűsíteni, továbbá a kénylem és az otthonunk színesítésének öröme.

Melyik rendszert használjuk?

A választásunk a LOXONE-ra esett. A Loxone gyári honlapja további információért:


A LOXONE rendszer jellemzől:

Néhány példa

Kedvcsinálónak néhány lehetőség, melyet a LOXON-nal nagyszerűen megoldhatunk.

Részletesebben, konkrét példákkal.

Alkalmazási terület tipikusan családi házak, irodák, irodaházak, vendéglátó egységek, kisebb üzemek, kazánházak, hőközpontok, ipari létesítmények.


Save energy for tomorrow